CINECULPABLE: 22é festival internacional de curtmetratges de Vila-real.
del 23 al 26 de novembre a les 21h. a l'Auditori

una mica d'historia...

L’any 1997 va nàixer a Vila-real una iniciativa, que el temps ha posat en un lloc preferent, dins de la cultura que aquest poble respira. Va ser l’associació local Planta Baixa, la qual va usar la destral per a trencar el gel, i no en va, perquè el curtmetratge per aquella època només podia arribar a l’espectador a través d’algun canal de pagament i en horari intempestiu.

Després d’uns inicis durs, inherents a la pràctica d’una activitat quasi desconeguda, els curts van espentar una ajustada agenda local i cultural, i es van fer un lloc en el calendari amb data fixa: serà cada mes de novembre quan el poble estiga expectant davant de la gran pantalla.

Després del pas de Planta Baixa fonamentant els inicis del festival, és una altra associació municipal, Butaca 13, la que agafa les regnes de l’esdeveniment. Any rere any, el festival creix en adeptes i s’instauren seccions noves: documental, animació, curts provincials i la necessària separació entre cine i vídeo. Es creen activitats paral·leles, que el mateix públic demanava, com ara conferències, concerts, exposicions, etc., i es comença a treballar amb els instituts, en la ja consolidada activitat del Cinexpress, que brinda als alumnes de secundària la possibilitat de crear i rodar el seu propi curtmetratge.

La cita cinematogràfica es consolida en complir els seus deu anys de vida; està més activa que mai i arriba a rebre una mitjana de 5 a 10 treballs locals per any.

Després de la direcció dels vila-realencs Óscar Parra, Fili i Sergio Caballero, el festival dóna un gran salt cap endavant i es professionalitza; crea una junta directiva i una figura representativa coneguda com el Culpable. Carmen Ruíz o Leonor Watling han sigut Culpable 2010 i 2011 respectivament. El certamen passa a ser oficialment internacional i s’incrementa el nombre d’obres rebudes, en totes les edicions han passat de 400 curtmetratges a concurs.

Edició rere edició, es comprova com s’ha creat una necessitat de veure curts, perquè gran part de l’elenc local participa en ells; però no sols actors professionals, sinó també altres amateurs o no iniciats en el món de la interpretació. S’adquireix una cultura audiovisual i el certamen presumeix de tenir al voltant de 500 espectadors per sessió, que traduïts a tota la setmana de cine ens permeta remenar la xifra de més de 2.500 visitants.

Un altre dels reclams presents en el festival són les personalitats amb les quals compta en les seues edicions, que visiten la ciutat bé en qualitat de participants, bé com a invitats en la cerimònia de lliurament de guardons. Pel nostre festival han passat personalitats del món de la cultura, actors i intèrprets de la talla d’Álex de l’Església, Gonzaló Miró, Kira Miró, Jesús Ordovás, Josep Lobató o Sergio Caballero, entre altres.

Desitge mes informació sobre com patrocinar-vos
Patrocinadors i col·laboradors 

Descàrregues Downloads 


Bases Contest rules 

contacte
facebook
twitter
©2020 Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real. CINECULPABLE.